Lowas språkstörning

Det var längesen jag skrev något här men tänkte försöka få igång bloggandet lite för min del och för att vår familj och vänner ska kunna följa lite vad som händer med Lowa, hur vi tränar mm. Tänkte skriva hur Lowa är, vad hon har för svårigheter och framförallt vad hennes språkstörning innebär. Jag tar det från början.
 
Lowa föddes döv. När hon var 8 månader gammal blev hon opererad med CI. I början fungerade det jätte bra. Efter att bara ha hört i 1,5 månad kom första orden. Allting rullade på bra och hon utvecklades bra i både hörsel och språk. Sen blev det segare och segare. Hon fick inte igång talet riktigt ordentligt och halkade efter sina jämnåriga. I början trodde vi ju att det berodde på hörseln och att det skulle "lossna" snart men riktigt så blev det ju inte så för cirka 3 veckor sedan fick Lowa diagnosen generell språkstörning. Det innebär att Lowa har svårt med sitt uttal men även förståelsen är påverkad. 
 
När det gäller hennes tal ligger hon ungefär på en 2-årings nivå. Hon pratar mycket, men det är svårt att förstå vad hon säger för omgivningen. Jag förstår allt som hon säger, men för andra är det svårt. Hon har såklart ord som hon säger korrekt. Tex mamma, pappa, jackie, Saga, titta, farfar mm. Lowa har svårt för läppljuden, tex P B M. Hon pratar också ofta med tungan långt bak i munnen. Jag ska ge några exempel på hur det kan låta när Lowa pratar. Om hon ska säga bada, så säger hon istället dada. Hon gör det enkelt för sig själv och använder alltså bokstaven D två gånger så hon "slipper" ändra från B till D. Liten lista på hur det kan låta:
 
Dada - Bada
Hungi - Hungrig
Sasi - Dagis
As - Kalas
Nan - Banan
Gogo - Smörgås
Dådär - Blåbär
Ket - Paket
 
Hon halverar ofta orden, som tex ordet Paket, då hoppar hon över de första bokstäverna och säger istället Ket. Och som jag skrev, använder samma bokstav i orden för att "slippa" ändra. Hon hoppar även över korta ord. Tex "nu ska jag springa till dig mamma" då säger Lowa istället "Jag springa mamma" 
 
Angående hennes förståelse så kan många i vår omgivning bli förvånade när jag säger att hon har problem med förståelsen, och jag förstår dom. Jag tyckte inte heller det till en början, men har nu förstått att hon faktiskt har det. Hon förstår mycket, väldigt mycket skulle jag säga, men sen finns det ord som hon inte förstår. Om jag skulle säga till Lowa att "nu ska vi gå på teater" eller "titta på regnbågen där borta" så vet inte Lowa vad teater eller regnbåge är. Hon kan lära sig det, och hon lär sig ganska snabbt men det är det vi måste träna på, att ge henne ett större ordförråd. 
 
Detta är vad Lowas språkförståelse innebär. Problem med uttalet, förståelsen och att hon har för litet ordförråd. Detta beror självklart på hennes hörselskada men logopeden tror även att hon hade haft en språkstörning om hon var hörande. För hörseln är inte ett problem. Lowa hör, och hon hör bra. 
 
Vi kämpar på och vi får se hur framtiden kommer se ut. Men det tänkte jag ta i ett annat inlägg, mina tankar om framtiden.
 
Min Lowis
 

RSS 2.0